Şerif KAYGISIZ


TESİSLEŞMENİN ÖNEMİ VE ALTYAPI İÇİN FAYDALARI


Stadyumlar ve Tesisleşme anlamında son yıllarda takdire şayan bir oluşum göze çarpmakla beraber yeterlilik düzeyi gelişmiş ülkelerin ( spor ile ilgili ) yine de altında kalıyor... Umut verici olan ise bu tür alanların yapımlarına devam edildiği, istenilen düzeyde olmamasına rağmen talebe yakın sayılara gelebilecek düzeyde olma  inancını taşımamızdır.

Dışarıdan bakıldığı zaman tesisler taşınmaz gayrimenkullerdir fakat kendi başlarına bir anlam ifade etmezler.. Tesisi olan kulüplerin başarılı olma garantileri de yoktur aslında, ancak tesisler canlı oluşumlarıyla camiasını başarıya taşıyacak ve sonraki nesillere bu başarıları aktaracak, aynı zamanda gelir kapısı olarakta düşünülmesi gereken mihenk taşlarıdır. Tesislerin yapılış aşamasında çok amaçlı olarak düşünülüp inşa edilmesi hem halkın hem kulübün hem de diğer branşların faydasına olacaktır. Tümüyle tesisten yararlanma ve yapının hakkını verme başlıca hedef olmalıdır. Sezonları biten herhangi bir spor branşına hizmet eden  tesisinin sezonu başlayana kadar kapı duvar  durumlarına  şahit  olduğumuz kesin.

Böyle durumlarla karşılaşmamak için kulüplerin  bu yapıların hiçbir metrekaresini ziyan etmeden, amacına uygun biçimde faydalanmak ve bunu uygun şekilde inşa etmeleri hedefleri olmalı. 

Tabi  amatör yada yarı profesyonel olan liglerdeki tesislerin konfor açısından iyi seviyede olmaları, antrenman ve müsabakaları izlemeye gelen seyirci kitlesini daha kaliteli hale getireceğinden, çocuk , kadın ve aileleri de buralara çekecektir.

Kaliteli ve Modern stadyum ve tesisler sportif başarılar için de büyük önem taşır. Sporcu ve futbolcuların çalıştığı mekanların yenilenmesi ve modern çalışma alanları ile donatılması, daha organize daha  bilimsel çalışmalara olanak sağlar. Bu imkanlarla  çalışan sporcular daha başarılı sonuçlar elde edebilir.

Yazımın ilk bölümünde de belirttiğim gibi tesisler kulüplerin sportif başarıları için garanti değildir, ancak sportif başarıların artması ve sürekli hale gelmesi olasılığını yükselten yapılardır.

Tesisleşme, her amatör  branşta olduğu gibi futbolda da sporcu arkadaşların motivesini ve şevkini arttıracağından, biz antrenörlere  daha fazla alt yapı oyuncusunu vitrine çıkarma imkanı sunacaktır. 

Altyapıya dönük bütün yatırımlar, kulüplere ve spor camiasına daha fazla başarılı sporcu hediye etmek demektir. Böylelikle milyonlar verip yurtdışından oyuncu getirileceğine, kendi özümüzden kendi evlatlarımızı camialara kazandırmış oluruz...

İşin özü sporcu için tesis;

UMUTTUR, YUVADIR, SICAKLIKDIR,  İMKANDIR, MOTİVASYONDUR, SPORCUNUN MABEDİDİR...