İsmail AYDOĞMUŞ


ŞAİR FİKRET KUŞÇUOĞLU "GÜLÜMSE ÇOCUK" DEDİ

Yazan: İsmail Aydoğmuş


Şairler, gönül gözü açık olan, herkesin yaşadığı dünyanın en iyi gözlemcisi, gördüklerinin en güzel aktarıcısıdırlar. Şairiler, duygu dolu yüreği ve usunun gizli köşelerinde sakladığı bir birinden güzel sözcükleriyle hayatımıza ayna olan kişilerdir. Onların iç dünyası, hayal gücü bizlere yepyeni dünyaların kapılarını açar. Onların açtıkları kapılardan yeni ufuklara doğru bir kuş gibi kanat çırparız. Hırçın dalgaları aşarak sevginin ve mutluluğun engin denizinde yelkenimizi okşarcasına esen rüzgârda huzur içinde yol alan bir yelkenli gemi gibi yüzeriz. Bazen bir mısrada çocukluğumuza iner, kahkaha dolu güzel günleri anımsarız. Bazen de haksızlıklar karşısında Köroğlu gibi, Dadaloğlu gibi oluruz. Bir bakarsın sevda dolu Karacaoğlan yüreğimiz bir pınarın başında bir güzelin testisinden su içer. Tarihin derinliklerinde Kuvayı Milliye’nin gönüllüleriyle yol yürür, Mustafa Kemal’in cephesinde kağnısındaki yorganı cephaneye örten Elifle karşılaşırız.
 

İşte böylesine güzel duygularımızın mimarlarından biri de değerli şair Fikret Kuşçuoğlu hocamızdır. O bizim Düşler Dünyası Kültür Sanat Topluluğu olarak etkinliklerimizde şiirlerini gururla ve keyifle dinlediğimiz, örnek bir şair büyüğümüzdür. Geniş bilgi hazinesinden faydalandığımız bir aydın kişiliktir. Her zaman içimizde üretken kişiliğiyle şair dostlar onu model kişilik olarak görmektedir. Örnek ve mütevazi duruşuyla aramızda saygın bir yere sahiptir. 10 kitap üreten bir öğretmenimiz olarak her zaman takdirimizdedir. 

 

Pandemi dolaysıyla yaklaşık iki seneye yakındır gül cemalini göremiyoruz. Ama telefon ve Internet sayesinde kısıtlı da olsa haberleşme olanağımız oluyor.
Bir hafta kadar önce telefonla adresimi alarak son çıkan kitabını göndermek istediğini söyledi. Postacı kızımızın çaldığı apartman zilimizle daire kapısına varışı arasında geçen zamanda çok heyecanlandım. Kitabı teslim aldığımda Yalova Çiftlikköy’den gelen kitapla sanki Fikret Hocam kapıdan içeri girdi. O gülen yüzü ve öğretmen duruşuyla selamlaşıp kucaklaşmış gibi oldum.
 

“Gülümse Çocuk” adlı kitabına hızla göz gezdirdiğimde Atatürk’e yazdığı şiirler en ön sıradaydı. Öğretmen şiirleri, Vatan, Kahramanlık ve Şehit şiirleri ardından önemli gün ve haftalara yazılmış şiirler, çocuk şiirleri, hoşgörü ve Yunus Emre şiirleri, okul anne baba kadın, engelli ve doğaya yazılmış şiirler can Anadolu’muz ve Türkiye’mize yazılmış şiirler hepsi bir birinden güzel, herkesin mutlaka alıp okuması gereken bir kitap kısaca özetlersek.

 

Şair Fikret Kuşçuoğlu;

1948 yılında Adıyaman İli Besni ilçesinde doğdu. Erzurum Eğitim Ens. Edebiyat Bölümü’nden mezun olduktan sonra lisans tamamladı. Gaziantep ve İstanbul'da ortaokul ve liselerde Türkçe Edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı, 

70 adet şiiri bestelenen 3 güftesi de TRT repertuarında yer alan Fikret Kuşçuoğlu, 24 Kasım 2007 yılında 27 yıl süreyle okul müdürü olarak çalıştığı Küçükçekmece İlçesi Kumsal İlköğretim okulundan kendi isteğiyle emekli oldu. İLESAM üyesi olup Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Eserleri; Arayış, İzi Kalacak, Çiçek Açtı Şiirler, Düşlerimi Aşkın Yordu, Sevginin Adı Şiir, Sonbahar Yüzlüm, Umuda Yelken Açtık, Günaydın Şiir, İçimdeki Fırtına ve son kitabı Gülümse Çocuk’la 10 adet şiir kitabı yayınlamıştır.

Başarılı çalışmalarının devamını, sağlıklı ve mutlu yıllar diliyorum.

Fikret Kuşçuoğlu’ndan güzel bir İstanbul şiiri;

İSTANBUL

Tarihler içinde bir misal gibi
Sana gıpta ile baktım İstanbul
Düşlerime giren bir masal gibi
Adına türküler yaktım İstanbul

Mazide sen varsın atide sen

Bir deli rüzgârsın başımda sen

İstinye Tarabya Şişli Güngören
Sevdanı gönlüme ektim İstanbul

 

Topkapı Hisarlar tarih kokuyor
Hafızlar camide Kur’an okuyor
Gönülleri Eyüp Sultan yokluyor
Türbene mumları diktim İstanbul
 

Hürriyet Nişanı İstiklal Marşı
Fetihler kazandık düşmana karşı
İstanbul Boğazı kapalı çarşı
Taç edip başıma taktım İstanbul

 

Kasırlar çeşmeler köşkler yalılar
Şadırvan han hamam medreseler var
Ayasofya Taksim Eyüp Üsküdar
Büyülü resmini çektim İstanbul

Galata Kulesi Yıldız Erenköy
Adalar Çamlıca Moda Kadıköy
Fatih Dolmabahçe Bebek Yeniköy
Dün gece seyrine çıktım İstanbul