USİAD, Türkiye ile Irak arasında köprüler kurmaya devam ediyor

Türkiye’nin farklı illerinden iş insanlarından oluşan 25 Kişilik USİAD heyeti Irak’ın farklı 5 il’ine çıkarma yaparak ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

EKONOMİ 9.04.2022 22:48:00 0
USİAD, Türkiye ile Irak arasında köprüler kurmaya devam ediyor

Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (USİAD) Türkiye ile Irak arasında ticaret ve dostluk köprülerini kurmaya devam ediyor.  Türkiye’nin farklı illerinden iş insanlarından oluşan 25 Kişilik USİAD heyeti Irak’ın farklı 5 il’ine çıkarma yaparak ikili görüşmeler gerçekleştirdi.


Türkiye'nin en önemli ticaret partnerlerinden biri olan Irak'ın 5 önemli ilinde iş fırsatlarını değerlendirmek üzere Türkiye’nin farklı farklı şehirlerinden USİAD’lı iş insanlarının katılımı ile gerçekleşen Ticaret forumu  Erbil, Kerkük, Musul, Zaho ve Duhok’ta gerçekleşti.
Yoğun ve coşkulu karşılamalar ile geçen yatırım ve ticaret forumu 26 Mart 2022 tarihinde Erbil’de başlayıp sırasıyla Erbil, Kerkük, Duhok, Zaho ve son olarak ta 31 Mart ta Musul’da final yapan USİAD heyeti Ramazan arifesinde Habur sınır kapısı üzerinden Türkiye’ye geri döndüler.
Türkiye’nin farklı illerinden oluşan iş insanları heyeti ticaret forumunun startını IKBY’e bağlı Erbil’de verilirken finali de Irak merkezi hükümetine bağlı tarihi ve kadim şehir Kerkük ve Musul’da verildi.


‘’ Irak ile sadece ticari değil, kardeşlik ve yüzyıllardır komşuluk yapıyoruz’’


Türkiye’nin birçok farklı şehirlerinden iş insanlarını bir araya getirerek  Irak ile olan ticari ilişkilerinin artması için çalışmalarını sürdürdüklerini dostluk ile ticareti birleştirdiklerini kaydeden Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (USİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç , “Irak ve Türkiye ekonomisi için ikili ilişkilerin devam etmesi büyük önem arz ediyor. Çünkü bizlerin dostluğu ve ticareti yüzyıllara dayanmaktadır. Irak en önemli ticari partnerimiz. Bu çerçevede sadece ticari değil, tarihi ve kardeşlik bağlarımızla birbirimize yüzyıllardır komşuluk yapıyoruz'' dedi


USİAD, Musul valisi ile sanayi ve ticaret odasının başkanların daveti ile fuara katıldı
Ticaret ve yatırım forumu kapsamında gelen iş insanlarının sektörlerine göre ikili görüşmeler sağlanarak Türkiye ihracatının hedeflerine ulaşması noktasında çalışmalar sürdüren heyet, Erbil ile coşkulu Kerkük şehrinin karşılamasının ardından Duhok, Zaho ve şehrindeki Holding düzeyindeki firmalar ile Türk iş insanlarını buluşturdu. Musul şehrindeki fuarın açılışına Musul valisi ile Musul Ticaret ve sanayi odalarının resmi davetlisi olan USİAD heyeti Musul  fuarına katılım sağladı.
‘’USİAD, Musul’un yeniden inşasında rol üstlenmek istiyoruz’’
USİAD heyeti Musul fuarına katılım sağladıktan sonra Musul valisi Najm Abdullah Aljuburi ‘yi makamında ziyaret ederek iki ülke arasında ihracatın artması için mekik dokuyan heyetteki iş insanlarını tanıştırarak Musul’un yeniden inşasında rol üstlenmek istediklerini ifade ettiler.
Heyet daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Musul Baş Konsolosu Mehmet Küçüksakkalı’yı ziyaret etti. Evinize hoş geldiniz Türk iş insanlarımızı burada görmekten mutlu olduklarını ifade eden Baş Konsolos Küçüksakallı, Musul kadim bir şehir ve yeniden inşa edilmesi gerekir. Musul’lular öncelikli olarak Türk firmaları ile çalışmak istiyorlar. Türk firmalarının dürüst ve kaliteli işçiliğin yanısıra taahhütlerini zamanında yerine getirmeleri vede en önemlisi Musul’lu bir birey olarak sahiplenip güvenliği sorun etmemeleridir.'' dedi.


Irak’ta Örnek seçilen Türk pojesi ziyaret edildi


Musul ziyaretinin ardından USİAD heyeti, Irak bölgesel yönetiminin en büyük ticaret şehirlerinden biri olan Duhok’ta foruma ve ticari ikili görüşmelere devam etti. Duhok Ticaret odası başkanlığında Duhok’lu iş insanları ile bir araya gelen heyet akabinde Duhok Müteahhitler ve Duhok Yatırımcılar birliği başkanlığında toplantı düzenledi.
USİAD heyeti, Duhok’un ilk toplu konut sitesi konumunda ve yaklaşık % 70 yeşil alan olan Avro City’i ziyaret etti. İki Türk  firma tarafından yapılmış olan ve yapımı devam eden Avro city’nin ortaklarından Türk iş insanı Necip Yağızer ile Duhok Yatırımcılar Birliği Başkanı Darar Zebari karşıladı.


Duhok il Meclis Başkan Fehim Abdulla ile Ortak toplantı yapıldı.


Fehim Abdulla Türk müteahhitlerine , Yatırımcılarına ve Tüccarlarına Duhok ilinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
İhracatçı ve iş insanların  sorun ve çözümleri Zaho’daki yetkili mercilere iletildi
Türkiye’nin en yakın sınır şehri olan Zaho’da da iş insanları ile Belediye başkanı ziyaret edildi. Zaho Türkiye’nin en yakın sınır kenti olması münasebetiyle ikili ilişkilerin ve sorun ile çözümlerin en çok konuşulduğu yer oldu. İlçe olmaktan çıkıp İl statüsüne geçiş sürecini yaşayan Zaho’da USİAD heyetini Zaho valisini vekaleten Beldiye başkanı Muhendis Walat Sadi karşıladı. Belediye binasında gerçekleşen toplantıda Türk iş insanlarının Irak’a geçişleri esnasında bekleme esaslı yaşadıkları sorunlar ile Irak’ın diğer gümrüklerinde vergi muafiyeti olan ürünlerin neden Türk iş insanlarına tanınmadığı hususu en çok konuşulanlar arasında yer aldı.
Belediyedeki toplantının ardından yıllardır Türkiye ile çalışan ve Türk vatandaşlık hakkını alan Irak’ın en büyük Demir ve çelik ithalatçısı Tanahi Group’un yönetim kurulu başkanı Hacı İsmat M.Süleyman iş insanı ile yemekli toplantıda buluşan heyet ardından yine ilkleri Irak ülkesine yaşatan Türk asıllı UB holdinge ait su arıtım ve dolum tesisleri ile kendi üretimleri olan zeytin yağı tesislerini ziyaret etti. Ub Holding Yönetim kurulu üyeleri Abdul Rakip Nazir ve Muhsin Nazir Türk iş insanlarını Duhok’a yatırım yapmaya davet etti. UB Holdingin Kurduğu OSB Hazır Her türlü desteği vereceklerini söylediler.


USİAD, Türkiye’mizin en önemli ticari partneri olan Irak


Yatırım ve Ticaret forumunun bitmesinin ardından açıklama yapan Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (USİAD) genel başkanı Nevaf Kılıç “Irak ülkemizin en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında gelmektedir. USİAD, Türkiye’mizin en önemli ticari partneri olan Irak’a yatırım ve iş fırsatlarını değerlendirmek isteyen iş insanlarımızın katıldığı 25-31 Mart tarihleri arasında gerçekleşen forumu düzenlendi. Erbil, Kerkük, Duhok, Zaho ile Musul illerini kapsayan forumda yeni ticari yatırımlar için partnerler buluşturduk, bütün iş dünyası ile ikili görüşmeler yaptık. Gittiğimiz her şehrin yetkilileri ve Musul Baş konsolosumuz ile yararlı görüşmeler sağladık. Ülkemizin ihracatının arttırılması için gereken ne varsa imkanlarımız dahilinde yaptık ve yapmaya devam edeceğiz'' dedi.