Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştı

Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştı

YURTTAN 4.02.2022 00:30:12 0
Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştı

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi.

ANKARA (İGFA) - TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.

Öğretmenliğin, "eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği" olarak tanımlandığı düzenlemeye göre öğretmenler bu görevlerini, Türk millî eğitiminin amaç ve temel ilkeleri ile öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlü olacak.

Öğretmenlerin çalışma şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere düzenlenecek. Öğretmenlik mesleğine hazırlık, genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisiyle sağlanacak.

KARİYER BASAMAKLARI

Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler, Millî Eğitim Bakanlığı'nca tespit edilecek. Öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilecek.

Aday öğretmenlerin adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süre içinde zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan "Aday Öğretmen Yetiştirme Programı"na tabi tutulacak. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak.

BAKAN ÖZER'DEN TEŞEKKÜR

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmenler başta olmak üzere tüm eğitim camiasına hayırlı olmasını dileyen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu tarihi adıma öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve yüce Meclisimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/tcmeb/status/1489348971688607755

Haber Kaynak : İGF
Anahtar Kelimeler: öğretmenlik meslek kanunu yasalaştı