Bursa'da barajlar doldu mu? "Yeni bir su kanunu çıkıyor"

Bursa'da barajlar doldu mu? "Yeni bir su kanunu çıkıyor"

YURTTAN 3.02.2022 13:31:44 0
Bursa

Kar yağışlarıyla birlikte barajların doluluk oranları merak edilirken Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er Bursa'da barajların doluluk oranlarını ve su kaynaklarının yakın dönemde yeterli olup olmayacağını açıkladı. Konuşmasında yeni bir su kanunun çıkacağını da belirtti.

RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN( BURSA İGFA)-  Türkiye'nin birçok şehrinde etkili olan kar yağışları sonrasında barajların doluluk oranları merak edilirken Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er Bursa'nın yeraltı ve yeryüzü sularının kontrol edildiği takdirde su kıtlığı yaşamayacağımızı söyledi. Türkiye'de ve dünyada geleceğin en önemli konularından biri olacağı düşünülen su kıtlığı, tasarrufla birlikte önlenebilir mi?

SU YALNIZCA BUGÜNÜN DEĞİL GELECEĞİMİZİN DE SORUNU

Bursa'nın su kaynaklarını değerlendiren Engin Er, "Su yalnızca bugünün değil, geleceğimizin de önemli problemlerinden biri olmaya devam edecek. Hangi şartlarda? Eğer dikkat etmezsek, önlem almazsak, sadece Bursa için değil, ülkemiz ve dünya için de büyük problemler meydana çıkabilir" diyerek konuştu.

YAĞIŞLAR ETKİSİNİ GÖSTERMEDİ

Su kıtlığıyla karşılaşmamak için, tasarrufun çok önemli olduğunu dile getiren Er, "Son yağışlarla birlikte gerek ilimizde, gerek Türkiye'nin birçok yerinde yeraltı sularının artması anlamında önemli gelişmeler oldu. Bu yağışlarla birlikte tasarruf edersek en azından önümüzde ki yıl için su anlamında çok büyük bir problem yaşayacağımızı zannetmiyorum. Her ne kadar Doğancı Barajı yüzde 35, Nilüfer Barajı yüzde 25 oranında dolu olsa da, yağan karların eriyerek, yüzey suyu olarak barajlarımıza gelmesiyle birlikte, hem baraj doluluk oranları artacak hem de yeraltı su seviyeleri yükselecek. Fakat iyi haberlere bakarak tasarrufu yok sayamayız. Tasarruf etmeye devam edeceğiz, suyumuzu dikkatli kullanacağız. En azından bu verilere baktığımızda, 2022 yılında yer altı sularını kullanmamızı gerektirecek bir durum olacağını sanmıyorum" dedi.

YENİ BİR SU KANUNU ÇIKIYOR

Yeraltı suları için yeni bir su kanunun çıkacağını söyleyen Er, "Devletimizin yeraltı suları için önemli bir çalışması var. Yeni bir su kanunu çıkıyor. Ayrıntıları çok belli olmasa da, kabaca baktığımızda yeraltı sularının kullanımı ile ilgili önemli yaptırımların geleceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi Bursa'da da yeraltı sularını kullanan fakat ruhsata tabi olmayan yüzlerce kaçak kuyu mevcut. Bu kaçak kuyuların disipline edilmesi lazım. Geçtiğimiz yıllarda yeraltı sularını ölçmek, disipline etmek adına, sadece Organize Sanayiler'de kuyulara geçici olarak ruhsat verildi ama Bursa Ovası'nda beslenimden fazla bir çekim var. Bu da yeraltı su seviyesinin düşmesine sebep oluyor. Bunu önlemek adına yeni çıkan kanun ve yönetmelikle yeraltı sularını gereğinden fazla çekilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Akademik Odalar olarak bizler de bu çalışmalara destek vermek isteriz. En azından yüzey sularının sanayilerde, tarımsal sulamada ve evlerde içme suyu olarak kullanılması için Bursa'nın biraz daha hızlı hareket etmesi gerekiyor. Bursa'da bulunan bazı nehirler var ki, eğer biz bunların denize akmasını engellersek ve kullanırsak yeraltı sularını kullanmaya gerek duymayız" diyerek konuştu.

Er son olarak da Bursa'nın su kıtlığı yaşamaması için şu önerilerde bulundu; Yapılması gerekenler yeni bir yönetmelikle yeraltı sularının kullanmasının engellenmesi, yüzey sularının sanayi, tarım ve evlerde kullanılması ve son olarak yeraltı sularının kirlenmesine sebep olabilecek sanayi atıklarının yeraltı sularına karışmasını engellemek için alacağımız önlemlerle, Bursa'da yakın vadede bir su problemi olmaz diye düşünüyorum.


Haber Kaynak : İGF