Gemlik Eğitimcileri Kültür ve Dayanışma Derneği, kurulduğu 2009 yılından bu güne ilçede çağdaş eğitimcileri bir çatı altında toplarken önemli günlerde tarih ve edebiyat konulu programlar düzenliyor.
Feyzi Sarıkaya (GEMLİK LİFE)- Çalışan ve emekli öğretmenlerin bir araya gelerek kurdukları Gemlik Eğitimcileri Kültür ve Dayanışma Derneği, ilçede önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Öğretmenler için bir buluşma noktası olan dernek aynı zamanda düzenlenen kültürel programlarla ilçenin kültürel hayatına da katkı sağlıyor.
Gemlik Eğitimcileri Kültür ve Dayanışma Derneği, 7 Ekim 2009 tarihinde kuruldu. Derneğin ilk yönetim kurulu, tarih öğretmeni Ürer Konak başkanlığında Erhan İzgi, Dursun Mutlu, Erçin Bekmezci, Alev Subaşı, Salih Sergin ve Kürşat Beşe’den oluştu. İlçedeki 75 eğitimcinin üye olduğu dernekte, olağan kongrede göreve gelen Erhan İzgi başkanlık görevini sürdürüyor. “Dernek olarak temel amacımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesiyle, Atatürk devrimlerinin temeli bağımsızlıkçı, aydınlanmacı ve halkçı eğitim düzeninin yerleşmesi” diyen İzgi, partiler üstü bir anlayış benimseyerek çalışmalarında siyasi görüşlere eşit mesafede olduklarını belirtiyor.
Dernek çalışmaları hakkında bilgi veren İzgi şöyle konuştu: “Gemlik’te görev yapmış eğitimciler olarak, insan haklarına saygılı, kültürel ve düşünsel farklılıkları zenginlik olarak gören bir anlayışı benimseyen arkadaşlarımızla bir araya geldik. Özel günlerde çeşitli programlar gerçekleştirdik. Sabahattin Ali’nin hayatını işleyerek Atatürk’ün Dil Devrimi, Kürk Mantolu Madonna eserini ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ressam kadar şair yönünü anlattığımız programlarımız oldu. Tarihçi Ürer Konak arkadaşımız Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Gemlik’in Yeri ve Önemini anlatan bir program gerçekleştirdi. Gelecek dönem için pek çok projemiz var. 20 Mart Dünya Şiir Günü’nde, Gemlik Belediyesi ile birlikte şiir dinletisi gerçekleştireceğiz. Lise öğrencisi gençlerle birlikte çeşitli şiirler seslendirerek konuklarımızla keyifli bir program gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” dedi.
"BAYRAM DEMİR'İ UNUTMADIK"
Gemlik Belediyesi’nin Derneği kuruluş aşamasında önemli destek sağladığını dile getiren İzgi, “Belediye Başkanımız Mehmet Uğur Sertaslan ve kendisi de bir eğitimci olan, pandemi nedeniyle aramızdan ayrılan Başkan Yardımcısı Bayram Demir de bizlere önemli katkılar sağladılar. Belediyemiz ve çalışanlarına teşekkür ederken Bayram Demir dostumuza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Derneğimizdeki köşesinde Demir’in anısını yaşatmaya devam ediyoruz” dedi.
"BURSA BİR KÜLTÜR MERKEZİ VE BULUŞMA NOKTASI"
Dernekte bir kütüphane oluşturduklarını söyleyen Kurucu Başkan Ürer Konak ise, “Yaklaşık bin kitaplık, tarihten edebiyata çeşitli eserlerden oluşan bir kitaplığımız var. Üyelerimizin kullanımına açık olan bu kitaplığı büyütmeye devam ediyoruz. Derneğimizin bir kültür merkezi ve buluşması noktası olarak faaliyet göstermesi için çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.