BEYLİKDÜZܔ BELGESELİ İLGİYLE İZLENDİ

Bölgenin Antik Çağ'dan günümüze kadar olan tarihini ortaya koyan Geçmişten Günümüze Beylikdüzü” isimli belgesel, yoğun bir katılım ile ilk kez Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezi'nde gösterildi.

BEYLİKDÜZÜ 27.04.2016 17:26:44 0
BEYLİKDÜZܔ BELGESELİ İLGİYLE İZLENDİ

Sürece katkı sunan herkese teşekkür eden Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belgeselin yönetmeni Cengiz Özkarabekir'i ve sunumu gerçekleştiren Haldun Hürel'i de tebrik etti. İmamoğlu, Ne kadar güzel bir coğrafyada olduğumuzu hep beraber hissedelim” diyerek herkese iyi seyirler diledi.

Beylikdüzü Belediyesi'nin girişimi ile hazırlanan Geçmişten Günümüze Beylikdüzü” Belgeseli, ilk kez Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde izlendi. Bölgenin oluşum hikayesine ışık tutan ve tarihi aydınlatan belgesel, Cengiz Özkarabekir yönetmenliğinde hazırlandı. Yapımın sunumunu ise tarihçi ve sanatçı Haldun Hürel yaparken, belgeseli seslendiren isim Mazlum Kiper oldu. Tarihi belgelerin, canlandırmaların, eski fotoğrafların, videoların ve ilçe sakinleri ile yapılan röportajların yer aldığı belgesel, animasyonlarla da zenginleştirildi.

Tarihi Bilmek Bugüne Olan Bağı Arttırır”

Tüm katılımcılara hitap eden ve sürece katkı sunan eski belediye başkanlarına ve yapım ekibine teşekkür eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bugün yaşadığımız bu topraklarda geçmişte neler olmuş, kimler neler yaşamış bunları öğrenmek, ilçeye olan bağımızı arttırır. Eylül'de de kitabımızı yayımlayacağız. Yaşadığımız yere olan tutku, İstanbul'a ve Türkiye'ye yansıyan bir tutku olacaktır. Tarihsel süreci yakalamak çok değerli. Ne kadar güzel bir coğrafyada olduğumuzu hep beraber hissedelim. Herkese iyi seyirler.” diye konuştu.

Via Egnatia” Yolu Osmanlı'da Çayır-Posta Yolu

Bir saat süren belgeselde bölgenin ilk sakinleri olan Traklar'dan Bizans'a, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e, köylerden beldeye ve modern bir şehre kadar uzanan hikaye belgelerle verildi. Bugünkü Beylikdüzü'nün kurulmasında etkili olan Antik Çağ'da Via Egnatia” olarak bilinen yolun Osmanlı'da Çayır-Posta yolu olarak geçtiği belirtildi. Bizans İmparatorluğu'nun av ve dinlenme yeri olan bu topraklar, birçok karargahı da ağırladı. Bölgenin 3 tarihi köyü Anarşa, Trakatya ve Gardan'ın tarihinin Osmanlı'dan da eskiye dayandığı ve Osmanlı kurulduktan sonra padişahların bu üç köyde avlanmaya çıktıkları anlatıldı.

Beylikdüzü İsmine İlk Kez 1839'da Rastlandı

Belgeselde yer alan bilgiler doğrultusunda Beylikdüzü ismine ise ilk kez Osmanlı arşivlerinde 1839 yılında rastlandı. 1923-1926 yılları arasında mübadele ile bu topraklara yerleşen Pomaklar, Patriotlar, Arnavutlar ve Rumelili yörüklerle birlikte bugünkü Beylikdüzü'nün temeli oluştu. Bu nüfus, Trakya'nın da oldukça verimli olan topraklarını ekip biçti. İstanbul'a at arabaları ile yıllarca taze sebze ve meyve götürüldü. 1960 ve 70'li yıllarda yazlık kültürünün ortaya çıkmasıyla Beylikdüzü dikkat çekmeye başladı. 1980'lerde özellikle Turgut Özal'ın serbest piyasayı getirmesiyle birlikte ticaret kolaylaştı ve toplu konut yapıları için bazı birlikler kuruldu.

İyi ki Böyle Bir Adım Atmışız”

Kooperatifleşmede büyük payı olan Hüseyin Yıldız, 2 binden fazla gurbetçiyi kooperatiflere üye yapması ve belediye tarafından imar sürecinin de açılmasıyla birlikte bölgenin yerleşim olanakları çoğaldı. O dönemlerde başlayan toplu konut projeleri ile Beylikdüzü ve çevresine akın başladı. 1990'larda ise belde belediyeleri kuruldu ve gelişim hızlandı. 2009 yılına gelindiğinde Beylikdüzü artık ilçe statüsüne kavuştu ve İstanbul'un 39 ilçesinden biri haline geldi. Vatandaşlardan kuvvetli bir alkış toplayan belgeselin sonunda sahne çıkan Başkan İmamoğlu, bir kez daha herkese teşekkür etti ve emeği geçenleri sahneye davet etti. İmamoğlu, İyi ki böyle bir adım atmışız.” diyerek yönetmen Cengiz Özkarabekir'e plaket, belgeseli sunan Haldun Hürel'e de çiçek takdim etti.


Anahtar Kelimeler: