BEYŞEHİRLİ BOZACI PALA AHMET YOLLARDA...

Beyşehirli Ahmet kışın vazgeçilmez içeceği boza satarak geçimini sağlıyor

ARŞİV 2.11.2014 00:07:00
BEYŞEHİRLİ BOZACI PALA AHMET YOLLARDA...

Birkaç gün önce akşam saatlerinde Beylikdüzü' nde Belediye Kültür Merkezi karşısındaki Nar Home Cafe' de İşletme sahibi Hakan Ege, Yaşar Güler ve ben sohbet ederken sokaktan bir ses geldiğini ve bir adamın "bozaaa" diye bağırdığını duyduk.

 

Kafe önünden geçen bozacıyı çağırdık, bir müddet sohbet ettik, bu arada sattığı meşhur Vefa bozasından da tatma imkanı bulduk. İşte kısa süren bu sohbet esnasında bozacı, bize Beyşehirli olduğunu ve kendisinin çevresinde "Pala" olarak tanındığını; 25 yıldır da Vefa bozası sattığını ifade etti. Bu sohbet ve boza, hem benim hem de dostlarımın içimizi ısıtırken bir yandan da beni alıp yıllar öncesine ve çocukluğumu yaşadığım Beyşehir' e götürdü.

 

Yirmi beş yıldır boza satarak ailesinin geçimini sağlayan Beyşehirli Ahmet, namı diğer Pala Ahmet; kış gecelerinin vazgeçilmez içeceği olduğunu  belirttiği bozayı İstanbul' un Küçükçekmece,Avcılar,Beylikdüzü Çatalca ve Silivri ilçelerinde geceleri sokak sokak mahalle mahalle dolaşarak sattığını ifade etti.

 

KIŞ DEMEK BOZA DEMEK

Yavaş yavaş kapımıza dayanan soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak, bize güç verecek, sağlıklı olmamıza katkı olacak bir şeylere ihtiyacımız var. İşte ekşimsi tadıyla, ne sıvı ne de katı yoğunluğuyla, üstünde sıcak leblebisi ile bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir boza. Bu geleneği leblebiciden aldığı sıcak leblebi ile su bardağına konmuş bozayı tüketerek sürdürenlere afiyet olsun.

 

Oğuz Cevher

BEYHABER