TYBB Genel Başkanı Karayün`den Bayram Mesajı

Türkiye Yerel Basın Birliği  Genel Başkanı Nezir Karayün, Tüm Türk milletinin Cumhuriyet Bayramını kutladı. Cumhuriyet` in 94. yılının tüm ülkeye barış ve huzur getirmesi temennisiyle basın bülteni yayınladı.

BEYLİKDÜZÜ 26.10.2017 21:32:32 0
TYBB Genel Başkanı Karayün`den Bayram Mesajı

Karayün mesajında 

" Cumhuriyet döneminin basınla ilgili ilk yasası "Matbuat Kanunu" oldu.  25 Mayıs 1935 tarihinde Birinci Basın Kongresi toplanarak,  Basın Birliği kurulmasını kararlaştırdı. 1938’de kanunda yapılan değişiklikle, belirli bir paranın depo edilmesi ve ruhsat alınması gibi koşullar getirilerek, basın özgürlüğünden faydalanmak hükümetin iznine bırakıldı.

Gazetecilerin sürekli baskı altında tutulduğu ve yazı yazmalarının engellendiği bu dönemde basın özgürlüğü kısıtlandı.

Cumhuriyet döneminde Türk basın tarihi, ulusal ve yerel olmak üzere, gerek tek partili gerekse çok partili dönemde çeşitli  sorunlar ve olaylar  atlatarak modernleşme sürecine girmeyi başarmıştır.

Yerel basın, ülkede yer alan çeşitli yöre, il, ilçe ve beldelerde günlük, haftalık ya da daha fazla yayın aralıklarıyla  yayımlanan, yayımlandıkları bölgeden haberler veren, o bölgenin ve yöre halkının sorunlarını dile getiren, çözüm üreten ve halkın bilgilenmesinde ve bilinçlenmesinde rol oynayan yazılı ve görsel basın organlarıdır . Yerel ve ulusal basın zamanla hızlı bir şekilde müesseseleşerek hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Basın, ilk olarak yerel olarak ortaya çıkmış daha sonradan ulusal hale gelmiştir. Küreselleşen dünyada ulusal basın yerel meselelerin daha çok ilgi çekmesinin önemiyle birlikte, yerel haberciliğe yönelmiş ve yerel basından beslenmek durumunda kalmıştır. Dolayısıyla dünyada ve Türkiye’de yüksek tirajlı ulusal basın, sayfalarında daha çok yerel haberlere yer vermeye başlamıştır. Yerel basının en önemli özelliği  birleştirici, bütünleştirici ve milli dayanışmayı sağlamlaştırıcı  olmasıdır. Yerel basın bir yandan, ulusal gündemi takip ederken, diğer yandan da öncelikli  olarak yerel konulara yer vererek, halkın ilgisini çekmek ve halkı bilinçlendirmek durumundadır. " dedi.