TARAMA TESTLERİ SAĞLIĞIN ANAHTARI

Türkiye'de büyük bir çoğunluk hastaneye veya doktora ancak ciddi şekilde hasta olduğu zaman gidiyor

SAĞLIK 2.03.2016 10:44:09 0
TARAMA TESTLERİ SAĞLIĞIN ANAHTARI

Oysa düzenli olarak muayene olmak ve bazı testler yaptırmak, hastalıkların daha başlamadan fark edilmesini sağlayabilir, bazı hastalıkları uzak tutabilir.

Hastalık taramaları, yani herhangi bir hastalık belirtisi yokken çeşitli testler ile hastalık olasılığının araştırılması hastalıkların, tedavi edilme şansının daha yüksek olduğu erken dönemde tespit edilmesine olasılık veriyor.

Birkaç örnek vermek gerekirse;  

  • Uygun tarama yöntemleri ile rahim ağzı kanseri görülme sıklığı %80 oranında düşürülebiliyor.
  • Yine taramalar sayesinde kalın bağırsak kanserinin yol açtığı ölüm riski %16, meme kanseriyle ilgili ölüm riskiyse neredeyse yarı yarıya, %45 - 50 azaltılabiliyor.
  • Şeker hastalığı için tarama yaptırarak hastalığın risklerini azaltmak, daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilmek mümkün.
  • Belli bir yaştan sonra düzenli tansiyon ölçümü yaptırmak da önemli. Çünkü kalp hastalıkları ve inme riskini artıran yüksek tansiyon, ölçüm yapılmadan pek anlaşılamıyor.

Tarama testlerinin erken teşhis ve tedavide taşıdığı önem elbette herkesin tarama testlerinden geçmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Tarama testlerinin yapılması gerekip gerekmediği ve hangi taramaların ne sıklıkta yapılması gerektiği yaş, genel sağlık durumu, ailedeki hastalıklar, yaşam tarzı (mesela beslenme alışkanlıkları, egzersiz alışkanlığı, sigara kullanımı) gibi faktörlere bakılarak belirleniyor.

Doğru zamanda, doğru taramaları yaptırmak, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürülmesine yardımcı oluyor.