Ömer Seyfettin Yıl Boyunca Anılacak

Dünya yazarı ?Ömer Seyfettin 100. Anma Yılı? - 2020 Etkinlikleri Başladı.

5.01.2020 12:51:53 0
Ömer Seyfettin Yıl Boyunca Anılacak

“Ben Gönen’de Doğdum”. Çağcıl edebiyatımızın en önemli temsilcilerinden, Ant, Kaşağı, İlk Namaz hikayeleri ve Doğduğum Yer şiiri ile Gönen’in adını ülkemize ve dünyaya duyuran Ömer Seyfettin, sanatının zirvesi ve ebediyete göçünün 100. Yıldönümü’nde, 2020 yılı boyunca sürecek kültürel etkinliklerle anılacak. 

 

İlk etkinlik olarak, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) tarafından; Kadıköy Belediyesi işbirliği, Gönenli hemşehrileri vd. sevenlerinin katkı ve katılımlarıyla  “Yaşayan Ömer Seyfettin 100. Yıl Sergisi” düzenlendi. Açılışı 04 Ocak, Cumartesi günü gerçekleşen sergide, Uluslararası Tüyap Kitap Fuarı 2019 onur yazarı ve TYS Başkanı Adnan Özyalçıner ve diğer konuşmacılar, Ömer Seyfettin ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.

Ömer Seyfettin’in yaşam hikayesinin görsellerle anlatıldığı, tüm yazdıkları ile, hakkında yayınlanan kitap ve dergilerin yer aldığı sergide, Ayancıklı seveni tarafından mozaikten hazırlanmış Ömer Seyfettin  tablosu da ilgi odağı oldu. Açılış töreni, izlenen belgeselin ardından, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Kadıköy, Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki (BMKM) Sergi, 4-10 Ocak arası açık olacak. Ayrıca, 07 Ocak’ta, Kadıköy, BMKM’de ?”Ömer Seyfettin’i Anma Gecesi”? ?yapılıyor.
 

Geleneksel olarak her yıl adına kültür haftası ve hikaye yarışması düzenlenen doğduğu yer Gönen’de ve ülkemizin farklı yerlerinde Ömer Seyfettin 100. Anma Yılı hazırlıkları da sürüyor.
 

Türk kısa hikayeciliğinin kurucu ismi, yazın dilinde sadeleşme ve millileşme hareketinin öncüsü Ömer Seyfettin, evrensel ile ulusalı buluşturan idealist bir düşünce insanıydı. Tüfeği ve kalemiyle ülkesini savunmaya, yüceltmeye çabalarken, eserlerinin çoğunu ürettiği Kadıköy’de, gencecik yaşta yaşama veda etti.
Yüzyılı aşkındır 7’den 77’ye okunmaya devam eden Ömer Seyfettin’in yazın yaşamında, zaman içerisinde ortaya çıkarılanlarla birlikte, hikaye, şiir, makale, fıkra, çeviri, mektup, anı vb. kalem tecrübelerinden oluşan 532’yi aşkın kalem tecrübesi bulunuyor.

 

Gönen’den yetişen büyük değerimizi sevgi ve rahmetle anıyoruz.?