Kulak çınlaması ciddi bir hastalık habercisi olabilir!

İnsanların pek de ciddiye almadığı halk arasında biri beni konuşuyor diye nitelndirilen bir durumdur kulak çınlaması

SAĞLIK 18.12.2015 01:01:15 0
Kulak çınlaması ciddi bir hastalık habercisi olabilir!

Ama yaşam kalitesini düşürecek boyutlara ulaşabilen kulak çınlamasının nedeni genellikle cep telefonuyla uzun süre konuşmak ya da yüksek sesli müziği kulaklıkla dinliyor olmak gibi basit etkenlerden de olabilmek de.

Daha kötüsü altta yatan neden ‘beyin tümörü’ gibi oldukça ciddi bir hastalığı da işaret eder. İnce tiz bir cızırtı, bazen hışırtı, su gürültüsü ya da direkt çınlama şekilnde duyulur. Kulak çınlaması ya da tıptaki adıyla ‘tinnitus’, hastaların kulaklarında ya da kafasının içinde duyduğunu ifade ettiği, normalde olmayan ses duyma olayı anlamına gelir.Ortalama her 100 kişiden 10’u hayatının bir döneminde kulak çınlama sorunu yaşamakta. Teknolojik gelişmeyle birlikte daha sık görülen bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Mesela cep telefonlarıyla uzun süre konuşarak kulakları zorluyor olmak ve kulaklık kullanımının artmış olması kulak çınlamasının daha sık görülmesine neden. Yüksek sesli müziği uzun süre kulaklıkla dinliyor olmak da çınlama şikayetine ciddi zemin yaratır. Kulak çınlamasında asla atlanmaması gereken 6 sinyali nedir peki Kulak çınlamasına aşağıda yer alan belirtilerden biri ya da birkaçı var ise muhakkak doktora başvurun.

Nedeni tümör olabilecek uyarılar :

Çınlamanın dirençli ve ilerleyici şekil alması, Baş ağrısı yapması, Bulantı ve kusmaya sebep olması, Baş dönmesi yapması , İşitme azlığına sebep olması Denge bozukluğu Yüz felci gibi şikayetlerin de eklenmesi halinde mutlaka beyin cerrahi tarafınca da muayene edilmesi lazım.

Peki hangi tümörler çınlamaya sebep biliyor muyuz ? Beyin sapından çıkıp kulağa giden, 8. kafa siniri olarak bilinen dengen işitme siniri ile hemen yanı başında yol kat eden ve 7. kafa siniri olarak bilenen fasiyal sinir, ciddi tümörlerin etkisine maruz olabilir. Bu bölgenin en bilinen ve önemli tümörleri 8. sinirin kendi kılıfından çıkan “akustik nörinom” ya da “schwannom” olarak isimlendirilen iyi huylu tümördür. Bu tümörlerin çıkış yeri beyin sapı ile beyincik arası köşe olduğundan “köşe tümörü” olarak da bilinmekde. Genellikle tek taraflı olurlar fakat nörofibromatozis gibi nadir ailesel sendromlarda çift taraflı da çıkabilme ihtimali de var. Bu tümörler iyi huylu ve yavaş büyür olmalarına rağmen hassas yerleşimleri yüzünden erken zamanda bile kulak çınlamasının, işitme azlığının, denge bozukluğunun nedeni olabilen tümörlerdir. Aynı sinir hattında beyin zarından köken alan iyi huylu tümörler olan menegiomlar da kulak çınlama şikayetinin başka önemli suçluları verir. Bu tümörlerin, boyutları henüz küçükken tespit edilebilmesi, erken tanısı tedaviyi şekillendirmesi açısından çok önem taşımakta.

 

Tümör büyüdükçe geri dönüşü olamayan sebeplere neden olabiliyor. Erken tanı ile kişinin işitme, denge gibi önemli fonksiyonları kaybedilmeden sorunun giderilebilmekte. Kulak çınlamasının nedeni olarak beyin tümörlerinden şüphe duyulduğunda ayrıntılı nörolojik muayenenin ardından işitme testleri ve özellikle kontrastlı beyin MR tetkiki sorunu ortaya çıkarmada büyük rol alıyor Tedavi yöntemleri ise : Beyin kontrastlı MR tetkikleriyle yakın takibe almak, Gamma Knife Radyocerrahi tedavisi Mikrocerrahi ile tümörü almak Kitleye bağlı beyin odacıklarında basıya bağlı hidrosefali gelişimi halinde beyin basıncını azaltmak ve beyni korumak adına ventriküloperitoneal şant takmak. Kulak çınlamasının altında çoğunlukla basit, geçici ve iyi huylu nedenler var.

 

Çınlamanın en temel nedenleri başında iç kulak bölgesinde yer alan çok hassas olan işitme sinir uçlarındaki hasarlanması gelir. Kulak kiri, kulak zarında sorunlar, kulak enfeksiyonları, alerjik nezle ile sinüzit gibi sorunlar sık ve düzeltilebilir nedenler arasında yer alabilir. Kulak bölgesine travma, diyabet, tiroit bezi hastalıkları, tansiyon sorunları ve sigara da kulak çınlamasına yol açan önemli etkenlerden. Eğer ki kulak çınlaması sorununuz uzun zamandır devam ediyor ise önce KBB ye eğer ki sağlıklı bir sonuç alamaz iseniz bir beyin cerrahına gitmeniz de gelecek de geri dönüşü olmayan sonuçlardan uzak kalmanıza yardımcı olacaktır