Kanseri Yenmek İçin İlk Adım Moral

Büyükçekmece Belediyesi Kanser haftası kapsamında ?Kanseri Yenmek İçin İlk adım Moral? adıyla etkinlik düzenledi.

BÜYÜKÇEKMECE 6.04.2018 13:52:55 0
Kanseri Yenmek İçin İlk Adım Moral

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Faruk Aykan” Kanserin en büyük sebebi sigara kullanımıdır, sigaradan uzak durun” dedi.


Kanser hastalığına dikkat çekmek için Atatürk Kültür Merkezinde “Kanseri Yenmek İçin İlk adım Moral” adıyla etkinlik düzenledi.

 

Büyükçekmece Belediyesi ile İstinye Üniversitesi Bahçeşehir LİV Hastanesi 'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinliğe Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Adem Yazır’ın yanı sıra sanatçı Ferda Anıl Yarkın ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Etkinlikte sanatçı Ferda Anıl Yarkın şarkılarıyla vatandaşlara büyük moral verirken, program öncesinde havaya bırakılan yüzlerce “Umut Balonu” ile de moralin kanserdeki önemine dikkat çekilerek, kanseri yenmenin mümkün olduğunun mesajı verildi.



“Kanserin en büyük sebebi sigara kullanmak”


Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Faruk Aykan, Kanserin en büyük sebebinin sigara olduğunu ifade ederek “Kanser bugünün hastalığı değildir. M.Ö 460-370 yılları arasında yaşayan tıbbın babası olan Hippocrates adını koymuştur. Yani günümüzden 2.500 yıl önce kanser görülmüştür. Dünyada kanser sayısı çok fazla 14 milyon kişide kanser var. Yani bir İstanbul nüfusu kadar. Bu kanserin başında Akciğer kanseri geliyor. İkinci sırada meme kanseri geliyor. Kanser hastalığına yakalanmamak için dikkat etmemiz gereken şeylerin başında sigara içmemeliyiz, sigaradan uzak durmalıyız. Çarşıdan pazardan aldığımız meyveleri çok temiz yıkamalıyız. Temiz yıkadıktan sonra korkmayın meyve yemekten. Çünkü içinde bol miktarda vitamin var ve en önemlisi de bağırsaklarımız için çok faydalı. Yiyecek ve içeceklerimizi çok sıcak tüketmemeliyiz. Kadınlarımız banyoda göğüslerini muayene etsinler. Göğüs denince bütün diyaframın üstü kastedilir. Akciğer hastalıkları göğüs hastalılarıdır” dedi.



“Tarama testleriyle erken tanı mümkün artık”


Tarama testleriyle erken tanının mümkün olduğunu anlatan Dr. Aykan” Tarama testleri belli bir yaştan sonra yapılması gereken testlerdir. 4 çeşit kanseri bu testlerle tanımamız mümkün. Bunların başında meme kanseri geliyor. 40 yaşından sonra yılda bir kez meme grafiği önerilmekte, ultrason önerilmekte. İkincisi kolon bu da 50 yaşından itibaren önce bir endoskopi olması gerekiyor. Sonra da dışkıda gizli kana bakılması gerekiyor. Bu erken tanı testlerin devreye girmesiyle hastalarımızın daha uzun ömürlü olacaklar” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: Ferda Anıl Yarkın kanser