Kalp Krizi Geçirenlerin Yarısı Hastaneye Ulaşamadan Ölüyor

Sağlık Bakanlığı`nın kalp krizine karşı "Hızlı Davran Hayatını Kurtar" projesi hayata geçirildi

ARŞİV 6.07.2015 09:49:55 0
Kalp Krizi Geçirenlerin Yarısı Hastaneye Ulaşamadan Ölüyor

Sağlık Bakanlığı'nın kalp krizine karşı farkındalık oluşturmak için hayata geçirdiği "Hızlı Davran Hayatını Kurtar" projesinde pilot illerden biri olan Bursa'da, Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan açıklamalarda bulundu. Türkiye'de kalp krizi geçiren hastaların, hastalık hakkında farkındalık düzeyinin düşük olması sebebiyle hastaneye çok geç başvurduğunu dile getiren Akan, "Bakanlığımız tarafından kalp damar hastalıkları ölüm nedenlerinin azaltılması ve kalp damar hastalıkları için erken tanı ile uygun tedaviye erişiminin güçlendirilmesi amacıyla böyle bir proje hayata geçirilmiştir" dedi.

 

"10 ÖLÜMDEN 4'Ü KALP KRİZİNDEN"

Kalp damar hastalıklarının ve özellikle de kalp krizinin Türkiye'de görülen ölümlerin en sık sebeplerinden biri olduğu belirten Özcan Akan, "Türkiye'de her 10 ölümden 4'ü kalp krizi sebebiyle oluşmaktadır. Kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşmektedir. Kalp krizi sırasında kalbe gelen kan akımı bozulmaktadır. Kalbe gelen kan akımının eski düzeyine gelmesi ne kadar gecikirse kalpte oluşan hasar o kadar artmakta, kişi hayatını kaybedebilmekte veya ileride yaşamında yaşam kalitesini bozan sorunlarla karşılaşmaktadır" diye konuştu.

 

"HASTA DOĞRU NOKTAYA TAŞINACAK"

Bursa'nın projenin uygulanacağı pilot illerden biri olduğuna dikkat çeken Akan, "Vatandaşlarımızı kalp krizi belirtileri konusunda bilinçlendirilmeyi ve acil durumlarda 112'yi arayarak hastaneye ambulansla gitmelerini sağlanmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra hastaların rahatsızlıklarının kalp krizi olması durumunda ambulansın ilgili hastayı doğrudan anjiyo yapılan merkezlere ulaştırılması da hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA