KADINLARA MENOPOZ HAKKINDA UZMAN TAVSİYESİ

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nde vatandaş merak ettiği konulara cevap bulabiliyor.

SAĞLIK 17.10.2016 15:42:10 0
KADINLARA MENOPOZ HAKKINDA UZMAN TAVSİYESİ

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde vatandaş merak ettiği konulara cevap bulabiliyor. Müdürlük bünyesinde bulunan Diyetisyen Billur Filiz 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla, kadınların yaşamının doğal döngüsü içerisinde olan “Menopoz” konusunda bilgilendirici açıklamalar yaptı. Filiz, vücudun göstereceği farklı tepkiler için beslenme düzeniyle ilgili tüyolar verdi.

18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla, sağlıklı bir kadının yaşamının doğal bir parçası olduğu unutulmaması gereken ve kadında doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönem olan “Menopoz”u Beylikdüzü Belediyesi’nin Diyetisyeni Billur Filiz anlattı. Fiziksel ve fizyolojik semptomların görülmeye başlandığı dönemde, hormonal düzensizliklere bağlı olarak vücutta önemli değişiklikler oluştuğundan söz eden, bu değişikliklerin şişmanlık, osteoporoz (kemiğin zayıflaması), kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına dönüşmemesi için Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün bünyesinde bulunan Diyetisyen Filiz, beslenmeyle ilgili önemli bilgiler aktardı. Filiz, “Özellikle göbek çevresinde artan yağlanma ile birlikte östrojen hormonunun vücuttaki koruyucu etkisinin azalması, kan yağlarının artması ve kalp koruyuculuğunun azalması, insülin direnci ve şeker hastalığına zemin oluşturmakta. Buna bağlı olarak beslenmenin önemi bu dönemde daha da artıyor.” dedi.

Menopozu Daha Rahat Geçirmek Besinlerle Mümkün

“Vücuttaki yağlanmanın önüne geçmek için un, şeker, tuz, kısacası üç beyaz, yağlı yiyecekler, kızartmalar, unlu mamüller ve bol kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı, bu dönemde posa ve sıvı tüketimi arttırılmalı” diyen, Menopoz dönemini rahat ve sorunsuz geçirebilmek için faydalı besinlerin de olduğu bilgisini aktaran Filiz, “Keten tohumu; iyi bir bitkisel östrojen kaynağı olduğu için ceviz, badem (çiğ olarak), yoğurt, süt, ayran, balık, kurubaklagiller sık sık tüketilmelidir. Yeterli su veya sıvının tüketilmesi; normal böbrek fonksiyonlarının sürdürülmesi, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek taşları ve kabızlığın önlenmesi açısından gereklidir. Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler orta derecede tüketilmeli, bitki çayları tercih etmelidir.” diye konuştu.