Esenyurt' tan Anavatan Suriye' ye Rekor Dönüş

Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla ilçede yaşayan Suriyelilerden 110’u çocuk 237 kişi daha ülkesine döndü.

4.12.2018 20:52:00 0
Esenyurt

Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla ilçede yaşayan Suriyelilerden 110’u çocuk 237 kişi daha ülkesine döndü. Son kafileyle tek seferde gönderilen en çok Suriyeli sayısına ulaşılırken,  Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, bu yılsonuna kadar Esenyurt’tan ülkelerine dönen Suriyeli sayısının 5 bini bulacağını söyledi.

 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Suriye’de gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından bölgenin güvenli hale gelmesi, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönme isteğini artırdı. Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile ülkelerine kesin dönüş yapan 110’u çocuk 237 kişilik bir Suriyeli grubu daha memleketlerine uğurlandı. Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşayan Suriyeliler belediye binasının önünden Esenyurt Belediyesi’ne ait 5 otobüse binerek, ülkelerine dönmek üzere Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Otobüsleri ve yiyecek ihtiyaçlarını Esenyurt Belediyesi’nin karşıladığı Suriyeli vatandaşlar uğurlanırken eşyaları da bir TIR ile taşındı.

 

2019’da 20 bin Suriyeliyi  gönderebiliriz

Suriyelileri uğurlarken bir açıklama yapan Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, Türkiye’nin gerekli misafirperverliğini yaptığını belirterek, “Biz ev sahipliğimizi yaptık, misafirlerimiz oldular. İnsani anlamda bakıyoruz bu olaya. Çatışmasızlık ortamı oluştukça oralarda özgürleşmiş oluyor. Dolayısıyla buradaki insanlarında ülkelerine gitme hızı artıyor. Ben her gönderdiğimizde söylüyorum. İlk gönderdiğimiz kafile zorla korkarak endişeyle gitmesine rağmen artık birçoğu oradaki akrabalarından haber alıp, oranın daha özgür, daha yaşanılabilir olduğunu görünce kendiliğinden gidiyorlar. Bir artısı var bizim ordumuz tarafından özgürleştirilen, çatışmasızlık ortamı sağlanan bölgelerde tahribatta en az düzeyde dolayısıyla hemen evlerine girip oturabiliyorlar. Kızılay ve AFAD ekipleri ile bu koordinasyonu sürdürüyoruz. Kendi araçlarımızla gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Dönüşlerin 2019 yılında daha yoğun olacağını ifade eden Başkan Ali Murat Alatepe, “Bugün 237 Suriyeli vatandaş memleketine dönüyor. Gittikleri yerlerde onları kendi evleri, kendi vatanları bekliyor. Bu anlamda da bundan sonraki hayatlarında kendilerine başarılar diliyorum. Savaşsız barış içinde bir ortam diliyorum. Biz her zaman buradayız onların kardeşiyiz. Kendisi gidenler haricinde 4 bine yakın Suriyeli kardeşimizi kafileler halinde gönderdik Ay sonuna kadar biz 5 bin Suriyeliyi evlerine yolcu etmiş olacağız. Ama 2019 yılı için beklentimiz 20 bin ile 25 bin Suriyeliyi daha evlerine göndermek’’ diye konuştu.

Duygusal anlar yaşandı

Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşayan bazı Suriyeliler ailelerine ve akrabalarına veda ederken duygu dolu anlar yaşandı. Bir kadının gözü yaşlı vedası ise görenleri duygulandırdı.  4 yıl önce Suriye iç savaşında babasını kaybettikten sonra ailesiyle Türkiye’ye sığınan Rama Bereket, dönüş yolunda gözyaşlarını tutamadı. Türkiye’de amcasının oğluyla evlendiğini ve şimdi 2 çocuğuyla Halep’e döndüğünü belirten Bereket, “Orada yeni bir hayat kuracağız. Esenyurt Belediyesine ve Türk halkına teşekkür ediyoruz” dedi. Yedi buçuk yıl önce savaştan kaçıp ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınan Şaban Mehli ise, “Türkler bize kucak açtı. Şimdi Suriye düzeldi, Allah’ın izniyle oraya dönüyoruz. Burası da ülkemiz ama yine de insanın toprağı gibi yok. İnşallah Allah’ın izniyle toprağımıza dönüyoruz. Oraya gidip evimizi yapacağız, hayata sıfırdan başlayacağız hayata” dedi.

Kesin dönüş işlemleri için İl Göç İdaresi’ne başvuran Suriyeli sığınmacılar, sığınmacı kimliklerini iade edip yol izin belgesi alıyorlar. Prosedür gereği ülkelerine döndükten sonra 5 yıl boyunca Türkiye’ye tekrar gelemiyor.