BÜYÜKÇEKMECE`DE DEPREM İSTASYONLARI KURULUYOR

Marmara genelinde kırk noktaya yerleştirilecek olan deprem istasyonları Büyükçekmece de yerini alıyor

BÜYÜKÇEKMECE 29.01.2013 15:20:34 0
BÜYÜKÇEKMECE`DE DEPREM İSTASYONLARI KURULUYOR

Olası İstanbul depremine yönelik hazırlanmak ve deprem öncesi belirtilerini daha hassas bir şekilde toplayabilmek için Büyükçekmece Belediyesi’nin yanı sıra İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu’nun koordinasyonluğunda Doğa Hareketleri araştırma Derneği (DOHAD) ile birlikte Büyükçekmece’de ortaklaşa deprem istasyonları oluşturuluyor.

 

Kumburgaz Yenimahalle, Celaliye ve Batıköy Mahallelerinde ayrı ayrı yapımı başlanan deprem istasyonlarının depremsel belirtilerin değerlendirilmesi bakımından oldukça önemli olduğunu belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bu çalışma sayesinde depremin belirtilerini önceden tespit etme imkanlarının olacağını vurguladı.

 

Başkan Akgün; “Teknolojinin bize sunduğu nimetleri kullanarak olası depremlerin önceden belirlenmesi hususunda uzun zamandan beri çalışmamız var. İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu bu işin başındadır. Bu istasyonlar bizim hmediğimiz bilmediğimiz yer altı hareketlerinin kayıtlarını tutuyor. Bunlardan elde edilen veriler sonucu yakın zamanda bir deprem olup olmayacağı bilimsel anlamda belirleniyor” dedi. Deprem istasyonlarını oldukça önemsediğini belirten Başkan Akgün; “Olası bir afet için deprem istasyonlarına ayrı bir önem verip çalışmalarımızı bu doğrultuda ilerletiyoruz. Biliyorsunuz ki İstanbul bir deprem bölgesidir. Bu konuya ne kadar çok önem verirsek kaybımız o kadar az olur. Büyükçekmece Belediyesi olarak bu konuda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.  Olası İstanbul depremine yönelik yapılan önlem çalışmalarının yeterli olup olmadığını da değerlendiren Başkan Akgün şunları söyledi; “ Marmara bölgesinde gerçekleşecek ve merkez üssü İstanbul olacak olan bu depremin varlığını herkesin kabullenmesine rağmen alınan tedbirlerin yeterli olduğunu söylemek gerçekten zor. Hazırlık bakımından başlanan kentsel dönüşüm projesi bence de çok olumlu. Ancak binalarımız başta olmak üzere bugüne kadar alınan tüm tedbirleri düşünecek olursak maalesef yeterli değil.”