Büyükçekmece`de Çanakkale Zaferi`nin şanına yakışan kutlamalar

Büyükçekmece Belediyesi`nin Çanakkale Zaferi`nin 100`üncü yılı çerçevesinde düzenlemiş olduğu etkinliklerde binlerce Büyükçekmeceli bir araya gelerek, zaferin coşkusuna ortak oldu.

ARŞİV 19.03.2015 19:17:00 0
Büyükçekmece`de Çanakkale Zaferi`nin şanına yakışan kutlamalar

Etkinler çerçevesinde Tepecik Rüzgarlıtepe'de Çanakkale Savaşı kahramanı Seyit Onbaşı'nın adına yaptırılan caminin açılışı gerçekleştirildi.

Seyit Onbaşı'nın torunları Şaban Çabuk ve Bayram Özçetin'in de katıldığı açılış törenine ilgi büyük oldu.

 

Çanakkale ruhu canlandırıldı

 

Büyükçekmece Belediyesi'nin Çanakkale Destanı'nın 100. yılı kutlamaları kapsamdaki etkinlikleri Atatürk Kültür Merkezi'nde sürdü. İlk olarak Halk Akademileri Plastik Sanatlar Bölümü tarafından hazırlanan "Çanakkale Diriliş Destanı" Plastik Sanatlar Sergisi'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Çanakkale Savaşı'nın canlandırıldığı sergide Büyükçekmece'deki mahalle muhtarlarının dönemin kıyafetleri ile rol aldıkları sergi izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. Atatürk Kültür Merkezi İbrahim Çallı Sanat Galerisi'nde gerçekleşen serginin açılış törenine Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve eşi Hatice Akgün, Türk tiyatrosunun usta isimleri Müjdat Gezen, Ateş Böceği Ercan (Bostancıoğlu), Cerahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Vecdet Öz'ün yanısıra çok sayıda davetli katıldı.

Atatürk'ü anlatan oyuna ilgi büyük oldu  

 

Sergi açılışının ardından Çanakkale Destanı'nı yazan kahramanların anısında hazırlanan "Dönmeyi Düşünmeyen Kınalı Kuzular" isimli kısa film gösterimi yapıldı. Kısa film gösterimin ardından Bedia Muvahhit Gösteri Salonu'nda Müjdat Gezen Tiyatrosu tarafından sahnelenen "1881" tiyatro oyunu sahnelendi. Büyükçekmecelilerin yoğun ilgi gösterdiği tiyatro oyununda Çanakkale Zaferi'nin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamından kesitler ve Kurtuluş Savaşı sonrasında yoktan var olan bir milletin Cumhuriyet ile şahlanışı anlatıldı. Salonu dolduran seyirciler tarafından uzun süre ayakta alkışlanan oyunun sonunda konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Çanakkale Zaferi'nde Atatürk'ün rolünü görmezden gelenlere sert tepki göstererek; "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye için, milleti için yaptıklarını yabancı ülkelerin tarihçileri bile övgü ile anlatırken, bizim ülkemizde Atatürk silinmek isteniyor" ifadesini kullandı.

 

Atatürk'ü silmeye güçleri yetmeyecek!

 

Türkiye bu hafta Çanakkale Zaferi Şehitleri'nin saygı ve minnetle anıldığını da hatırlatan Başkan Akgün; "Çanakkale Zaferi' nin 100 üncü yılını kutluyor, şehitlerimiz saygı ve minnetle anıyoruz. Çanakkale'de, Mustafa Kemal' in askeri dehasıyla bir ulusun kaderini değişiyor. Bugün Türkiye'de ezanlarımız özgürce okunabiliyorsa, bugün özgürce ibadetimizi yapabiliyorsak bunu Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz. Ancak ne acıdır ki, Çanakkale Zaferi dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cuma hutbelerinde Atatürk'ün adı geçmiyor. Herkes şunu çok iyi bilsin ki, hiç kimsenin gücü bu topraklardan Atatürk'ü silmeye yetmez, yetmeyecek" şeklinde konuştu. Başkan Akgün konuşmasının sonunda Müjdat Gezen ve tiyatro oyuncularına da teşekkür ederek, çiçek takdim etti. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki "1881" isimli Müjdat Gezen Tiyatrosu tarafından sergilenen oyunu emekli komutanlar Oramiral Nusret Güner, Koramiral Kadir Sağdıç, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümamiral Alper Tezeren, Tuğamiral Serdar Akınsel, Kur. Albay Erden Ülgen ve eşleri de izledi.