Beylikdüzü`nde Gölge Öğretmen Uygulaması Başladı

Beylikdüzü Kaymakamı Dr. Mustafa Altınpınar düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarıyla biraraya geldi.

15.01.2020 10:28:23 0
Beylikdüzü`nde Gölge Öğretmen Uygulaması Başladı

Beylikdüzü ilçesinde yer alan anaokulları ilkokullar ve ortaokullarda 2 Ocak 2020 itibariyle uygulanmaya başlandığını ifade eden Altınpınar proje hakkında bilgiler verdi.

Kaymakam Mustafa Altınpınar, 2017-2018 öğretim yılında Yozgat iline bağlı Sorgun ilçesinde gerçekleştirdikleri “Gölge Öğretmen Projesi” nin Beylikdüzü’ nde de başlatıldığını ve yurt genelinde yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu söyledi.  

Kaymakam Mustafa Altınpınar “Gölge öğretmen projesi ilk olarak Yozgat'ın Sorgun ilçesinde görevli olduğum dönemde başladı.  Çocuklarımızın hem ailelerinin hem de kendilerinin yaşadıkları sıkıntılara şahit olmamız neticesinde ortaya çıktı. Çocuklarımızın bakımıyla 7/24 ilgilenen anne de çocuğu ile birlikte ev hapsine mahkum oluyor. İlk etapta bu çocukları servis aracılığı ile evlerinden alarak bir gözetmen eşliğinde okullarda gölge öğretmenlere teslim ettik ve bu uygulama iki buçuk yıl sürdü. 

 

Hem Aileler Hem de Çocuklarımız Mutlu Oldu

Otizmli çocukların durumlarında farkedilir derecede olumlu yönde değişiklikler olduğunu, yürüme güçlüğü çeken bir öğrencinin de bu süreç sonunda fiziksel ve motor gelişmesinde iyileşmeler olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Altınpınar şunları söyledi;

"Her çocuğun eşit eğitim hakkına sahip olması gerekiyor özel öğrencilerimizin diğer öğrenciler ile aynı sınıflarda eğitim almasını sağlarken diğer öğrencilerin eğitim hakkını da sekteye uğramasına engel olmak amacıyla gölge öğretmen uygulaması başarılı sonuçlar doğuracak. Her iki gruptaki öğrencilerimizin huzurlu ve eşit eğitim almaları yolunda proje ekibinde bulunan arkadaşlarımız uzun süredir fedakarca bir çalışma içerisinde idiler ve bu çalışmaların neticesinde bir araya geldik Beylikdüzü ilçemizde belirlediğimiz 27 öğrencimiz ile bu projeyi 2 Ocak 2020 tarihi itibariyle uygulamaya başladık, sayıyı zamanla arttırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Kaymakam Altınpınar gölge öğretmenlik hakkında bilgiler verdi, Gölge Öğretmenlik görevi alan kişilerin sorumluluklarını da dile getirdi. “Bir gölge öğretmenin rolü öğrenme süreci boşlukları doldurmaya yardımcı olarak okuldaki öğrenciye destek olmaktır öğrencinin kendine güveninin artmasını ve kendisinin önemli bir bir eve olduğunu üstüne odaklanmasını sağlayarak sınıfta sınıflar pozitif etkileşimini teşvik etmektir. Ayrıca öğrencinin akademik ve sosyal becerilerini geliştirmesine de yardımcı olmaktır. Gölge öğretmen öğrencinin derslerinde sürekliliğini sağlamak yardımcı olur sorumluluk aşılar bağımsızlık ve öğrenmeyi teşvik eder bu süreçte gölge öğretmen sınıf içerisinde başka bir öğrenci ile ilgilenmez derse müdahale edemez çocukların topluma uyumunu kolaylaştırmak sosyal becerilere sahip olmalarını sağlamak kendi algılarına yönelik duygular oluşturmak motivasyonlarını arttırmak ve akademik becerilerine katkı sağlamak için gölge öğretmene büyük işler düşmektedir. Öğretmenler eğitim sürecinde akademik becerilerin yanı sıra çocukların oyun ve sosyal etkileşim kurallarına anlamalarına ve paylaşımlarını yardımcı olurlar.

Bu bağlamda hazırlanan bu proje ile özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine gerekli rehberlik hizmetlerini ulaştırarak ve toplumsal farkındalık oluşturarak ülkemizde çok bilinmeyen ve uygulanması halinde büyük faydalar sağlayacak olan gölge öğretmenlik uygulamasının yaygınlaştırılmasını hedeflemekteyiz."

Toplantıda söz alan basın mensupları ilçede yaşanan belli başlı sıkıntılar olduğunu bu sıkıntıların ortadan kalkması yönünde çeşitli çözüm yolları sundu. 

Kaymakam Altınpınar düzenlenen programa katılan gazetecilere teşekkür etti bu tür toplantıların ilçenin sorunlarına çözüm olması yönünde faydalı olacağını belirterek daha sık yapılmasını istedi.