BASURU (HEMOROİD) OLANLARA TAVSİYELER

Basur hastası olanlar için tavsiyeler

SAĞLIK 6.12.2015 19:53:27 0
BASURU (HEMOROİD) OLANLARA TAVSİYELER

-Günlük menünüzde mutlaka lifli gıdalar olmalı

Bakliyat, meyve ve sebze gibi liften zengin gıdalar barsakların çalışmasını düzenleyerek gereksiz zorlanmaları önler. Bu da hemoroidal damarların tahribatını önler.

-Probiyotik (Barsaklarımızdaki faydalı bakteriler) gıdalarla beslenilmeli

Barsaklarımızda bizi dışardaki zararlı bakterilerden koruyan ve bizim yararımıza çalışan faydalı bakterilere probiyotik denir. Evde mayalanmış yoğurt, ev yapımı lahana turşusu ve zeytin gibi gıdalar probiyotik açısından zengin gıdalardır. Dikkat! Fabrikasyon ve paketli ürünlerin raf ömrünün uzaması için bu faydalı bakteriler koruyucularla öldürüldüğü için bu ürünlerin ev yapımı olanını kullanmak gerekiyor.

-Dar ve sıkı giyisilerden kaçınılmalı

Dar giyisiler, dolaşımı bozarak toplardamarlara yüklenen basıncı arttırır. Bu nedenle günlük giyisiler mümkün olduğunca rahat olmalı.

-Kiloya göre günlük ortalama 2-3 LT su tüketilmeli


Su vücudumuzdaki bütün enzimlerin düzgün çalışabilmesi için gerekli bir molekül. Dehidratasyon dediğimiz vücudun susuzluk hali başlı başına bir hastalık olduğu gibi barsak aktivitesinin de bozulmasına yol açıyor.

-Tuvalette kısa süre oturulmalı (Sık sık tuvalete gitmenin bir sakıncası yok)


Büyük abdest hissi ile tuvalete gidildiğinde 5 dakikadan uzun tuvalette oturmak makat bölgesindeki damarlarda basıncı arttırarak damarların şişmesine yol açar. Damarları şişen hasta bu dolgunluğu büyük abdest zannettiği için daha uzun oturur ve bu kısır döngü makat damarları yırtılıp kanayana kadar devam eder.

-Hergün dolaşımımızı düzenleyecek kardiyo egzersizi yapmak

Hemoroidde tıpkı varis gibi bir damar hastalığı olduğu için dolaşımı düzenleyen kardiyo egzersizleri hem koruyucu hem de tedavi edicidir.

-Uzun süre ayakta çalışanların zaman zaman oturup dinlenmesi, sürekli oturarak çalışanların zaman zaman kalkıp yürümesi gerekir.


Çalışırken ya da yolculuk gibi uzun süre oturmak gereken durumlarda her 3 saatte bir ayağa kalkıp 10 dakika yürümek gerekir. Aynı durum uzun süre ayakta çalışanlar için de geçerlidir. Her 3 saatte bir 10 dakika oturarak bacaklara göllenen kanın dolaşıma dönmesine fırsat vermek gerekir.


Anahtar Kelimeler: