Başkan Emanet "2019 Yılında Limitler Arttı"

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda 1 Ocak 2019?dan itibaren geçerli olmak üzere yeni uygulamalara başlandığını söyledi

BÜYÜKÇEKMECE 6.01.2019 18:54:45 0
Başkan Emanet

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere uygulanan parasal sınırların yeniden değerlenme oranları hakkında yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 

2019 YILI TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞVURU SINIRIMIZ

Emanet ; 5.650 TL (beş bin altı yüz elli) Türk Lirasına kadar olan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri ya da Derneğimiz;

5.650 TL (beş bin altı yüz elli) Türk Lirası ile 8.480 TL (sekiz bin dört yüz seksen) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

8.480 TL  (sekiz bin dört yüz seksen) Türk Lirası üzerindeki tüketici uyuşmazlıklarının tamamında Tüketici Mahkemesi görevlidir.

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ NEDİR, NEREDE BULUNUR VE DERNEĞİMİZ NEREDEDİR?

Tüketiciye yönelik uygulamalarda uyuşmazlık ortaya çıkması halinde başvurulabilecek bir mercidir ve Tüketici hakem heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüklerinde, ilçelerde ise Kaymakamlıklarda bulunur. Her daim tüketicilerimizin yanında olan ve onların menfaatlerini sürekli kollayan ve koruyan  BÜYÜKÇEKMECE TÜKETİCİYİ KORUMA VE BİLİNÇLENDİRME DERNEĞİMİZ Dizdariye Mah.Ihlamur sok.Atatürk Pasajı Merkez Camii altı No:27 de siz değerli tüketicilerimizin soru ve sorunları için hizmet vermeye devam ediyor.

Tüketicilerimiz ikametinin bulunduğu yerde  tüketici hakem heyetine şahsen başvuru yapabilir ya da derneğimize gelerek kendilerine her türlü yardımcı olabiliriz. Ayrıca tüketiciye işlem yapılan yer hakem heyetine de başvuruda bulunabilir.

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARARINA İTİRAZ EDİLİR Mİ?

Tüketici hakem heyetine yapılan başvurunun ardından verilen karar üzerine taraflar, tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebiliyor. 

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNDE  BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ NASIL YAPILIR?

Tüketici hakem heyeti çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde, taraflardan birinin talebi üzerine yahut re’sen, bilirkişinin görüşünün alınmasına karar verebiliyor. Tüketici hakem heyeti üyelerinin mesleklerinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamıyor.

 

HANGİ ÜCRETLER GERİ ALINABİLİR…?

10 yıl geriye dönük,Tüketici Kredisi,Konut Kredisi,Taşıt Kredisi kullanan Finansal Tüketicilerin 5.650.TL  ye kadar olan Dosya Masrafı, Kredi Tahsis Ücreti, Hesap İşletim Ücreti, İstihbarat Ücreti, İpotek Fek Kaldırma Yazısı Ücreti, Ödeme Planı Değiştirme ve Yapılandırma ücretlerini İlçe Hakem Heyetinden, 5.650.TL - 8.480.TL arasındakileri İl Hakem Heyetlerinden geri iade alabilirsiniz.

 

TÜKETİCİLERİMİZİN CAYMA HAKLARI…

Dernek Başkanı Sevgi Emanet “Tüketicilerimiz kredi sözleşmeleri dahil kapıdan satış, mesafeli satış, konut  ve devre tatil sözleşmelerin de 14 gün, Taksitli satışlarda Tüketici, 7 (yedi) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin, taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. Tüketicinin cayma hakkını kullanmak istediğine ilişkin bildiriminin yedi gün içinde satıcı/sağlayıcıya ulaşması yeterlidir. " dedi.

Emanet ;” Ayıplı mallar ve hizmetler için şikayette bulunacak olan tüketiciler yeni limitleri bilerek başvuru yapmaları ve mağduriyetlerini gidermeleri gereklidir.Kamuoyuna Saygılarımızla duyurulur.” diyerek sözlerine son verdi.