Folklora adanmış bir ömür!

82 yaşındaki Hasbettin Altınok, ilk defa 12 yaşındayken tanıştığı Erzurum Barı'na ömrünü adayarak 70 yıl önce ayak bastığı sahnelerde halen gençlere taş çıkarttıracak bir performans sergiliyor.

KÜLTÜR-SANAT 5.08.2016 09:09:57 0
Folklora adanmış bir ömür!

17 yıldır düzenlenen Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nde bu yılda Erzurum ekibinin başında yerine alan Hasbettin Altınok (Hasbi Dadaş), oynadığı oyun ve sonrasındaki davul performansıyla büyük alkış topladı.

70 yıldır folklor oynuyor 1934 yılında Erzurum’da doğan Hasbettin Altınok,12 yaşında bir ilkokul öğrencisiyken, ilk defa “bar tuttu”. Folkloru sadece bir halk oyunu olarak görmeyen, tüm yönleriyle incelenmesi ve bilimsel açıdan da irdelenmesi adına önemli çalışmalara öncülük eden Altınok, Türk Folklor Kurumu’nun da kurucuları arasında yer aldı. Gönülden bağladığını Türk folklorunun geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için uzun yıllardır eğitmenlik görevi de yapan Altınok, 70 yıldır folklor oynuyor. Performansı ile hayran bıraktı Dünya Festivaller Birliği (CIOFF) tarafından 4 kez “Dünyanın En iyi Kültür ve Sanat Festivali” seçilen Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılan Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması’nda sahne alan Altınok, dünyanın dört bir yanından gelen yabancı halk dansları oyuncuları tarafından da ilgi görüyor. Yarışmanın gösteri bölümünde her yıl Erzurum ekibinin başında sahneye çıkan Hasbettin Altınok, bu yılda ortaya koyduğu folklor ve davul performansıyla yine en çok alkış isimlerden oldu.

“Folkloru oyun olarak görmedim”

Hasbettin Altınok, 82 yaşına kadar sahnede kalabilmesini folkloru oyun olarak görmemesine bağlayarak; “Folklora hiçbir zaman oyun diye bakmadım. 70 yıldır sahnede heyecan, heyecan ve heyecan başka bir şey yok. Folklor bana vatan millet sevgisini, bayrak sevgisini öğretti. Ana babaya sevgiyi saygıyı, insanları sevmeyi öğretti. Temiz bakmayı, temiz görünmeyi öğretti. Folklora ilgi duyan gençlerimize tavsiyem bu işe oyun olarak bakmasınlar. Bakarlarsa 3-5 sene sonra bıkarlar. Figürlerini kendi gayretleriyle, çabalarıyla, ufuklarıyla içselleştirecekler ki kalıcı olsunlar” ifadesini kullandı.

“Çok önemli bir değer”

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Hasbettin Altınok’un her anlamda örnek bir kişilik ve önemli bir değer olduğuna dikkat çekerek; “Hayatını Türk folklorunun gelişmesi ve yaşatılması için harcamış biridir. Ayrıca 70 yıldır inmediği sahnelerde ortaya koyduğu performans gençlerimize örnek olacak niteliktedir. Mütevazi kişiliğinin yanı sıra bilgi ve birikimini paylaşan, yaptığı her işi heyecan ve tutkuyla yapan bir isimdir Hasbettin Altınok. Kendisine sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum” ifadesini kullandı.


Anahtar Kelimeler: Folklora adanmış bir ömür!